El teu pitjor enemic i, alhora, el teu millor aliat, saps quin és? Tu mateix. És a dir, la teva ment. Ralph Waldo Emerson, entre d'altres, tenien clar que: "La confiança en un mateix és el primer secret de l'èxit". O en altres paraules: La teva vida és la teva autoestima.

La manera que tenim de pensar dona forma a la manera de sentir i aquesta manera de sentir es tradueix en una manera d'actuar. Per tant, es tracta de generar estats d'ànim òptims perquè es tradueixin en comportaments adequats per generar resultats.

Aquí van un seguit de recomanacions perquè guanyis confiança en tu mateix a través dels següents hàbits. Ho deia Charles Noble: First we make our habits, then our habits make us (primer fem els nostres hàbits, després els nostres hàbits ens fan a nosaltres). 

1. Tingues cura de l'ambient en què et mous

Tingues present aquest precepte: "Si vius entre guatlles, és molt difícil aprendre a volar com les àguiles". Els límits mai estan en les persones, estan en els entorns. Hi ha persones que et carreguen d'energia i gent que et treu energia (fins i tot sense obrir la boca). Gent estimulant i gent tòxica. Compte amb els derrotistes, pessimistes, negatius, conformistes... que t'intenten tallar les ales. Envolta't d'aquells que penses que et poden ensenyar. I no oblidis mai a Mark Twain: "Estigues a distància d'aquells que intenten disminuir les teves ambicions. La gent petita sempre fa això, els realment grans et fan creure que tu també pots ser gran".

2. Aprèn dels millors

Moltes persones deixen els seus aprenentatges, consells i recomanacions en llibres i vídeos. Mira-te'ls tots. I torna'ls a llegir. Aprèn d'ells. Com deia Bertrand Russell: "La millor prova que alguna cosa es pot fer és que abans algú ja ho va fer". Veure que altres han pogut t'animarà a continuar i perseguir els teus somnis. Alimenta i rega la teva ment amb missatges inspiradors. I recorda que si vols trobar excuses per no sortir de la teva zona de confort, sempre trobaràs centenars d'elles.

3. Visualitza els èxits que has assolit

Com deia Fernando Savater, "la felicitat és una forma de la memòria". I afegiria que la infelicitat també. Haver aconseguit èxits passats t'estimula i anima per aconseguir èxits futurs, et posa en l'estat d'ànim adequat per a generar les energies necessàries. Veure que ja vas aconseguir alguna cosa et catapulta a aconseguir més. Fica al calaix el negatiu i recrea't en les experiències positives, en aquelles que van sortir bé i et van aplaudir.

4. Cuida el teu cos

Perquè és casa teva, allà on vius cada dia. No l'abandonis. I això implica tenir especial cura amb tres coses: la son, el menjar i l'exercici físic. Hi ha certs menjars que condueixen a estats d'ànim més tristos i depressius. Fer exercici físic i estar en moviment té avantatges en la salut i en l'estat d'ànim en alliberar certes substàncies químiques estimulants del benestar. I dormir malament i no descansar produeix malestar en el teu cos, malhumor i cansament que resten energies i ànim per a ser productiu.

5. Fes el ridícul en coses sense importància

Aprèn a ballar, anglès, màgia... Si proves de fer coses sense importància, a poc a poc la teva por al ridícul anirà minvant i t'atreviràs amb coses més importants. No hi ha por al fracàs, hi ha por al ridícul. Qualsevol aventura que iniciïs, del tipus que sigui (empresa, matrimoni, etc), pot sortir malament; les pors provenen de la ridiculització que fan els altres, de sentir l'orgull ferit amb les coses que no surten, i l'ésser humà té molt d'orgull. Quan vences l'orgull, guanyes la batalla.

6. Parla en públic sempre que puguis

És una de les coses que més augmenta la confiança en un mateix. Llança't. Moltes vegades no es tracta de fer-ho bé o malament, sinó simplement de fer-ho. Aniràs vencent resistències. Hi ha milers d'oportunitats cada dia per parlar en públic.

Saps quina és el major por a l'hora de vendre? La por al rebuig. Saps quina és el major por a l'hora de demanar ajuda? Que ens diguin NO. I aquesta por al rebuig és producte de la nostra inseguretat,  interpretem el no com que "no em volen". I "l'anhel més profund de l'ésser humà és sentir-se estimat". Per això moltes coses no les fem per por al no. Llença't a parlar amb qui no acostumes a fer-ho. L'important no és la conversa, sinó atrevir-se. Veuràs com comences a sentir-te millor amb tu mateix, a guanyar confiança, a millorar la teva autoestima quan comprovis que la majoria segueix les teves converses i no et rebutgen. I recorda: si algú et rebutja, tranquil, hi ha persones enfadades amb elles mateixes que ho paga amb la resta, no és res personal.

7. Dóna la teva opinió

No et quedis callat. No siguis del que dius: "Que ho digui un altre".  Tu també tens opinió, però per por de no agradar no t'atreveixes a dir-ho en veu alta. Quan hi hagi un debat en la teva vida personal sobre on anar o què fer, digues el que t'agrada. I fes el mateix davant de qualsevol projecte. La teva opinió és tan vàlida i respectable com la dels altres. No et treguis valor. 

8. Cuida la teva aparença física

Sentir-te bé per fora et farà sentir-te bé per dins. Una roba determinada o un pentinat concret sovint et fan sentir millor, més segura de tu mateixa, i això es reflecteix en el teu comportament i tracte: més obert, més simpàtic, més proper, en definitiva, més captivador. Aquesta actitud es transmet i els altres la perceben i responen de la mateixa manera. El teu món exterior no és més que un reflex del teu món interior. El grau de distància (o connexió) amb els altres és el grau de distància (o connexió) que existeix amb un mateix. Les coses no passen per atzar. Cal provocar les emocions positives. Sentir-te bé et porta a obrar bé. Si t'agrades més, agradaràs més als altres. Ho deia Louise Hay: "Només hi ha una cosa que cura qualsevol problema: estimar-se a un mateix".

9. Assisteix a esdeveniments

La baixa autoestima acostuma a derivar en un baix nivell de relacions socials; l'alta autoestima dóna lloc a moltes i variades relacions.Com apunta John C. Maxwell: "Treballar dur no és suficient; tampoc ser excel·lents en el que fem; per tenir èxit has d'aprendre a establir relacions".

10. Fes coses pels altres

Aristòtil, fa més de 23 segles, va dir que "la generositat és un egoisme intel·ligent". Quan ajudes als altres, la gent se sent agraïda i ho valora, i això et farà sentir bé amb tu mateix, trobaràs que ets útil i que tu també pots aportar coses interessants. No es tracta de fer grans coses, sinó de petits gestos quotidians del dia a dia.

11. Somriu

Cada vegada que somrius, encara que no et vingui de gust, estàs enviant una ordre al cervell que tot va bé, i això et farà sentir millor. Recordeu a William James: "L'ocell canta perquè és feliç, però també és feliç perquè canta". I, a més, el somriure és la forma més barata de millorar la teva aparença. El dissenyador Paco Rabanne afirmava: "el somriure és el millor vestit d'una model".


Font: Francisco Alcaide
Imatge:  Kids image created by Creativeart - Freepik.com