Ryan Hreljac va néixer el 1991 a Ontario (Canadà). Quan encara no tenia 7 anys, la seva mestra els va parlar a classe de les condicions en què vivien les persones a l'Àfrica. Una de les preguntes que va fer aquesta sàvia mestra és si coneixien quina era la principal causa de mort dels infants d'allà. En base al que veiem en els documentals i notícies, la resposta majoritària va ser la fam, la manca d'aliments... Llavors la mestra els va explicar que no, que la principal causa era la de beure aigua contaminada, l'absència d'aigua potable i conduccions higienizades... Ryan va preguntar quant costava una "aixeta" a l'Àfrica i la mestra li va respondre que uns 70 dòlars.

Al Ryan, aquest relat i aquesta xifra li van quedar gravades, i un desig va nèixer dins seu: havia d'aconseguir extractors d'aigua per aquests nens i nenes africanes. No era un nen de família rica, així que va parlar i convèncer a la seva mare per poder realitzar petites feines a casa i que ella li pagués una petita quantitat que servís per a aquest propòsit.


Va començar amb els seus germans, però aquests es van avorrir aviat i va continuar ell sol. Als 4 mesos va aconseguir els 70 dòlars i, amb la seva mare, van anar a una ONG especialitzada en la lluita per aconseguir aigua a les zones més pobres del planeta (WaterCan). Allà Ryan es va assabentar que els 70 dòlars és el que costava la bomba, però excavar un pou costava molt més, uns 2.000 dòlars. Ryan portava pintada la il·lusió a la seva cara, perquè la mateixa directora de l'oficina es va oferir a finançar la meitat del pou de Ryan. Així que el Ryan es va posar mans a l'obra i va convèncer al veïnat, les amistats, i a tothom amb qui podia parlar. Aviat va aconseguir els diners que faltaven. Així, al gener de 1999, un nou pou es va perforar al costat d'una escola primària d'Otwal, al nord d'Uganda, on el 20% dels infants moríen abans de complir l'edat del Ryan.




Aquella mestra havia sembrat una llavor dins del Ryan que va germinar amb una rapidesa i força inusitada. Quan va saber que els pous es perforaven manualment, va començar a recol·lectar diners per a la compra d'un trepant mòbil (uns 25.000$). En aquest moment, la sort va aparèixer i la seva història va ser divulgada per un diari, i posteriorment en un documental de la televisió. A partir de llavors, va començar a rebre cartes i donacions de tot el país.


Al juliol de 2000, Ryan i els seus pares van viatjar a Angola. La rebuda a Ryan allà va ser impressionant, tots els nens coneixien al Ryan pel seu nom, gràcies a Akana, el nen d'aquesta escola amb el que s'escrivia regularment. El seu amic i ell van ser els encarregats d'inaugurar el pou, en el que havien gravat una inscripció: "El Pou de Ryan, donat per Ryan Hreljac per a la comunitat de l'escola primària d'Angola".


A l'actualitat, la Fundació Ryan's Well (El Pou de Ryan) porta recaptats centenars de milers de dòlars amb els que construeixen pous que proporcionen aigua neta a moltíssima gent africana. La fundació té projectes en molts països: Nigèria, Tanzània, Malawi, Etiòpia, Uganda... Més de 400 pous han estat construïts i la seva fundació aporta, a més, programes d'educació per a la salut i cura de l'aigua.


Ryan segueix treballant. Va rebre la Medalla al mèrit del Canadà, va ser un dels experts d'UNICEF sobre Salut d'Aigua i la Pobresa, i ha treballat en iniciatives amb la infància amb l'Organització Mundial de la Salut. Graduat a la University of King 's College de Halifax (Nova Escòcia), les seves pàgines web recapten donacions de tot el món.


El seu somni era acabar amb la set a l'Àfrica, i encara lluita per aconseguir-ho.


Més informació: Ryan Well's Foundation


Font: RYAN HRELJAC…, la historia de un sueño en África