"No s'ha de témer res a la vida, només cal comprendre". Marie Curie
La tenacitat s'entén com la fermesa, l'obstinació i la constància per aconseguir un objectiu. La tenacitat és un dels trets que ha fet que l'ésser humà prosperi i millori la seva qualitat de vida.

Avui dia tot es mou molt ràpid. Les comunicacions, la música, la moda, fins i tot la nostra manera de comportar-nos va lligada a unes presses, de vegades, innecessàries. Ens hem acostumat a que tot ha d'anar ràpid. Per això és recomanable entrenar la paciència a més de la constància.

Sorprèn que a través d'alguns mitjans de comunicació s'elogiï a persones que han creat una aplicació per al mòbil, que curiosament ens recorda una altra. Un cop més les presses, l'afany per ser el primer, ens porta a deixar d'investigar o conèixer si la teva idea ja existeix, fins i tot amb una utilitat millor que la teva.

Els descobriments de Marie Curie van venir de la mà de l'estudi, de l'observació, però sobretot d'una persistència forjada al llarg dels anys. Els seus descobriments van aconseguir, no només millorar la seva vida a nivell personal i professional, sinó que la resta de la humanitat es beneficiés del seu esforç. Algú s'imagina a Marie Curie assistint a un curs on li prometéssin que en unes quantes classes seria capaç de descobrir el poloni?

Van ser necessaris quatre anys de treball per aïllar tres dècimes de gram de clorur de ràdio, que van permetre determinar la seva massa atòmica. El 1911, Marie Curie va ser la solitària guanyadora del premi Nobel de Química pel descobriment del poloni i el radi.

És difícil imaginar que Marie Curie necessités motivació o l'ajuda d'un coach. Simplement creia en el que feia i no va deixar d'estudiar i d'experimentar fins a aconseguir el seu objectiu. Sense pressa però sense pausa. Emprendre camina de la mà de la investigació prèvia i, sovint, és positiu mirar enrere i inspirar-se en aquestes figures, perquè el passat ens pot regalar píndoles d'humilitat i saviesa.

Font: Pymes y Autónomos