El nostre projecte d'emprenedoria a primària ha arribat a la seva meta avui amb l'acte de cloenda a l'auditori Eduard Toldrà. Enrere queda el setembre quan vam començar la formació al professorat de nova incorporació al projecte. Des de llavors, una cinquantena dels diferents tallers emprenedors que oferim a les escoles han anat passant per les aules que han participat enguany al projecte. Un projecte que va arribar al seu punt culminant amb el mercat de joves emprenedors i que ha finalitzat la novena edició amb l'acte de cloenda d'aquest matí.

Cloenda que, valga a dir, no ha resultat fàcil tirar endavant. El buit provocat pels terribles actes de la setmana passada s'ha fet molt present aquests dies i l'absència que ha comportat ens ha fet tenir les emocions a flor de pell.

I és pensant en tot plegat que, aquest matí, a la cloenda, hem volgut dedicar unes paraules a explicar per què ens agrada tant aquest projecte. Compartim amb vosaltres un fragment d'aquesta reflexió després d'agrair l'entusiasme i suport que les escoles participants del projecte ens han tornat a oferir. Sou persones fantàstiques.

    "Com cada any, hem tornat a fer taller de valors i habilitats, de creativitat i de publicitat, de visites de persones emprenedores, d'entrevistes a la ràdio, de fabricar i vendre productes a l’escola i al mercat, de preparar espectacles i musicals... Però, tot plegat, per a què? Us heu parat a pensar per què heu treballat tant? Només per guanyar diners? Per poder sortir d’excursió? Per donar-lo a una ONG? Per anar al cinema? Perquè puguem dir-los que ja són emprenedors i emprenedores? Perquè vulguin muntar empreses quan siguin més grans? Ho sento, però totes aquestes possibles respostes no són correctes. El que intentem amb aquest projecte és que els infants tinguin més confiança en ells mateixos; que facin servir més (encara més) la imaginació; que no tinguin tanta por a equivocar-se i que puguin aprendre dels fracassos; que comprovin que treballar amb entusiasme i alegria ho fa, sovint, tot més fàcil; que millorin el treball en equip; que practiquin la solidaritat; que entenguin que ser humil no té res a veure amb ser dèbil. En definitiva, intentem oferir-los eines perquè agafin els timons de les seves vides. Que puguin entreveure que són ells, i només ells, els que decidiran, amb les seves accions i els seus pensaments, o amb allò que decideixin deixar de fer, quina mena de persona volen ser en el futur. Que és a les seves mans fer millor aquesta societat que, a vegades, es mostra tan cruel. 
     
    Que els infants siguin emprenedors i emprenedores a les seves vides: lluitant pels seus somnis, mostrant-se respectuosos sempre amb els altres i donant un cop de mà quan puguin. I que no esperin a demà per perseguir aquests somnis, perquè el temps passa ràpid i sense avisar. Només una petició per acabar a tots els infants que sou aquí avui amb nosaltres: Demostreu-nos, si us plau, que un món millor és possible."