martes, 19 de abril de 2016


Ser emprenedor ens pot portar, sovint, a vogar contracorrent. A vegades els projectes s'inicien perquè la persona emprenedora es qüestiona el per què de les coses, el per què fem allò d'una manera determinada i no pas d'una altra. I la resposta habitual dels que ens envolten és aquella de "perquè sempre ha estat així". I és que, com va dir l'Albert Einstein, si cerques resultats diferents, canvia la manera de fer les coses.

Avui us expliquem la paradoxa dels micos i els plàtans, una petita faula que té molt a veure amb la forma de pensar que impera a la nostra societat:

    En un experiment van ficar cinc micos en una habitació. Al centre de l'habituació hi havia una escala amb uns plàtans al capdamunt. En veure'ls, un dels micos va pujar amb l'objectiu d'agafar els plàtans, però just en aquell moment la resta de micos van ser ruixats amb aigua freda. Així passava cada cop que un dels micos intentava agafar els plàtans. Desprès de molts intents, els micos van entendre la connexió entre l’ús de l’escala i la dutxa d’aigua freda. Així, cada cop que un d’ells s’aventurava a pujar a la recerca d’un plàtan, la resta de micos ho impedien amb violència. Al final, cap mico gosava pujar per l’escala.

    Va ser llavors quan es va decidir substituir un dels cinc micos inicials per un de nou a l’habitació.

    El mico nou, que no sabia de què anava la història, en veure els plàtans es va enfilar ràpidament per l’escala. Quan els altres van veure les seves intencions, es van abalançar sobre ell i el van baixar a cops abans que fossin ruixats amb l'aigua freda. Després d'intentar-ho algun cop més, al final el nou mico va comprendre que era millor per a la seva integritat física renunciar a pujar per l’escala.

    Va arribar el moment de tornar a subtituir un altre dels micos del grup inicial. Aquest, va fer com l’anterior mico i com tots els antecessors i va intentar agafar els plàtans, però va obtenir el mateix violent resultat. A més, el primer mico substituït va participar amb especial interès en les pallisses al nou mico.

    Posteriorment es va repetir el procés amb el tercer, quart i cinquè mico, fins que va arribar un moment en què tots els micos de l’experiment inicial havien estat substituïts.

    En aquest moment, la situació era sorprenent. Cap dels micos que hi havia a l’habitació havia rebut mai el raig d’aigua freda. Tot i això, cap s’atrevia a enfilar-se per l'escala i agafar els plàtans. Si haguessin pogut preguntar als micos per què no pujaven per l'escala, probablement la resposta hagués estat que “No ho sabien, però que sempre havia estat així ".


Imatge: Kokovati | Genial.guru 

Entrada publicada el martes, abril 19, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

lunes, 18 de abril de 2016


Avui, quan sortíem de l'escola Canigó, després de que el Jordi Morera hagués parlat d'emprenedoria amb els nois i noies de cinquè, el Jordi em preguntava si no em canso de sentir-lo a les xerrades que fa a les escoles. I és que ja són 4 els anys que ens coneixem i que col·labora amb el nostre projecte fent difusió de la cultura emprenedora. I quina ha estat la meva resposta? Doncs que no, que no em canso d'escoltar-lo. Voleu saber per què?

Primer, per l'energia i l'entusiasme que el Jordi transmet en les seves exposicions. El Jordi és una persona que s'estima el seu ofici, un apassionat del pa que gaudeix fent el que fa. I això es nota, t'arriba, t'engresca. A qui no li agrada envoltar-se de persones entusiastes?

Segon, perquè les seves xerrades tenen molta molla. A les seves xerrades, el Jordi parla d'emprenedoria, de tradicions, de salut, de comunicació, d'igualtat de gènere... Sempre és interessant escoltar-lo.

I, tercer, perquè sempre pots aprendre coses noves. Sabíeu que la mòmia més antiga es diu Ötzi, que va viure aproximadament fa 5.300 anys al voltant dels Alps i que, segons els darrers estudis, ja menjava pa? El pa és un aliment bàsic i mil·lenari!

I tot plegat en una mica menys de 60 minuts. Genial!


Entrada publicada el lunes, abril 18, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

viernes, 15 de abril de 2016

Ja tenim el cartell de l'edició d'enguany!


Entrada publicada el viernes, abril 15, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

jueves, 14 de abril de 2016


Ahir dimecres l'Estudi de Dansa, amb les seves directores i promotores, la Rosa Mari González i la Carme Gatell, van visitar les classes de cinquè de l'escola Sant Bonaventura.

Els nois i noies van poder compartir amb elles el projecte musical que estan treballant enguany, i la Rosa Mari i la Carme els van explicar la història de la seva escola de ball i la passió per la dansa que les uneix. A més, vam poder veure que també treballen per ser un centre inclusiu i la importància que li donen al treball en equip.

I és que no sempre és fàcil el treball en equip. És normal que en un grup hi hagin diferents punts de vista i puguin sorgir conflictes o dificultats. És llavors quan la Carme i la Rosa Mari ens recomanen fer servir eines com la confiança, el saber delegar, el respecte envers els altres, l'escolta i la motivació, per salvar aquests obstacles i enfortir el treball conjunt.

Gràcies Carme, gràcies Rosa Mari.

Entrada publicada el jueves, abril 14, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

miércoles, 13 de abril de 2016



Aquesta setmana l'Oscar Enento, a través de la seva associació Makers VNG Garraf, ens acompanya a visitar les tres classes de cinquè de l'escola Sant Jordi.

L'Oscar, en base a la seva experiència, ens ofereix una sèrie de consells per assolir les nostres fites i que tenen molt a veure amb l'emprenedoria. Així, l'Oscar recomana que per aconseguir els nostres somnis hauríem d'intentar:

- ser creatius,
- treballar en xarxa i no tenir por a compartir amb els altres,
- ser fiables,
- ser excel·lents,
- tenir la ment oberta,
- no buscar excuses.

I no vull acabar sense fer referència a la fórmula que encapçala aquest post i que ens va explicar l'Oscar. Aquesta fórmula el que vol dir és que els coneixements (C) són importants, com també ho són les habilitats (H), i que, per tant, ambdós sumen quan volem que ens valorin bé. Però el que realment fa la diferència, allò que ens farà únics, és l'actitud (A). Perquè l'actitud multiplica el nostre valor, és el que ens farà diferents i únics als ulls de la resta.

Mirem de posar tota la nostra energia, tot el nostre entusiasme i tot l'esforç en allò que fem. Això serà el que ens farà diferents i ens aportarà valor.

Gràcies Oscar!


Entrada publicada el miércoles, abril 13, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

martes, 12 de abril de 2016


Ahir dilluns ens vam retrobar amb la Cecília Segovia a la visita que l'alumnat de sisè de l'escola Santa Teresa va fer al centre Dance It. La Cecília, acompanyada del també ballarí Seiza, va explicar que ja de ben petita tenia molt clar que la seva passió era la dansa.

Moltes hores d'entrenament i pràctica la van portar a rebre diferents guardons i beques que la van ajudar a perfeccionar la seva tècnica a països com França, Suïssa, Espanya (la Cecilia és de Paraguai) o Àustria. I arribar a ser primera ballarina a diferents ballets i treballar amb coreògrafs d'arreu del món.

I com s'aconsegueix arribar a ser una reconeguda ballarina i tenir una escola pròpia? Amb entusiasme, amb confiança i molta constància. També amb el suport de les persones que t'envolten i confien en tu. I amb moltes ganes d'aprendre. I és que a banda d'aprendre a ballar la Cecilia també va aprendre francès i anglès amb l'objectiu de poder fer realitat el seu somni de ballar fora del seu país.

A més, quan parlem de la Cecília també podem parlar del valor de la solidaritat: actualment preparen una flash mob solidària a Vilanova prevista per al proper 23 d'abril. Estigueu atents aquell dia!

Entrada publicada el martes, abril 12, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

lunes, 11 de abril de 2016


Bon dilluns! Comencem la setmana explicant-vos com vam acabar l'anterior. Divendres a la tarda vam tornar al col·legi Sant Bonaventura amb l'alumnat de sisè, que enguany tornen a participar al projecte del Cultura emprenedora després de que ja ho fessin l'any passat quan cursaven cinquè.

En aquesta ocasió ens acompanyava el Jordi Fornés, el nostre genial dibuixant de còmics. Com és habitual, ens va tornar a deixar bocabadats amb les seves dots artístiques i va respondre una multitud de preguntes que els infants li van plantejar.

Com comentem a les presentacions dels tallers, el Jordi Fornés és un bon exemple de constància, confiança i creativitat. El seu treball requereix d'altes dosis de creativitat a més d'interès per continuar aprenent i millorant les pròpies habilitats. Personalment, però, m'agrada destacar de la seva trajectòria que el lloc que ocupa ara no és fruit de la sort o la casualitat: darrere hi ha molta feina i voluntat per treballar en allò que l'apassiona.

I és que el Jordi no va aconseguir treballar per Marvel al primer intent. Ni al segon. Va tenir que provar, i tornar a provar, i aprendre dels errors, i millorar la tècnica, i no fer cas de les persones que li deien que abandonés, i, sobretot, no es va rendir. Va confiar en les seves capacitats i va continuar intentant-ho. Fins que els resultats, al final, li van donar la raó.

Entrada publicada el lunes, abril 11, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

jueves, 7 de abril de 2016


Aquest matí l'Ainhoa, l'Alba i el Jordi, acompanyats per la Noemí, la seva tutora de sisè, han visitat l'estudi de Canal Blau FM per una nova participació del projecte Cultura Emprenedora al programa La Fórmula Matí.

Tots quatre ens han explicat com porten el dia a dia del projecte i les diferents activitats que han dut a terme fins ara i les que tenen previstes de cara a les properes setmanes. L'organització de paneres de Nadal, quintos, berenars, mercats de segona mà, manualitats... els permeten recaptar diners per pagar bona part del cost de les colònies de final de curs i col·laborar amb la Fundació Educació Solidària mitjançant la campanya de beques pel Senegal.

Si els voleu sentir, ho teniu fàcil:

Entrada publicada el jueves, abril 07, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

miércoles, 6 de abril de 2016


Avui tenim el plaer de presentar-vos una nova col·laboració amb el nostre projecte de la Cultura emprenedora a primària. La Xesca Fort, cantant, compositora i entrenadora de veu, ens va acompanyar ahir per visitar l'alumnat de tercer de l'escola Ginesta.

La Xesca els va explicar la seva trajectòria (ha estat locutora de ràdio a diferents programes, intèrpret i integrant de grups com Alias Galor, Bergman, Wund o TAUNTAUN) amb l'objectiu de fer-los veure que és molt important que es coneguin a ells mateixos i trobin allò que els omple, allò que els agrada fer, i que no deixin de fer-ho encara que trobin persones que els aconsellin abandonar. I és que la constància i la valentia han estat dos valors molt presents a la seva vida.

Finalment, la Xesca va cantar en directe una de les seves primeres cançons, Tropez. Una interpretació que ens va fer emmudir per la seva melodiosa veu i que conté una lletra que s'adiu amb el que ens va explicar. Si la voleu sentir, la podeu trobar a Spotify:



I vam tenir un nou moment fan ;)


Entrada publicada el miércoles, abril 06, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

lunes, 4 de abril de 2016



El passat divendres, a les 14 hores, va finalitzar el termini per presentar candidatura a guanyar el segon concurs de dibuix Mon-Bus. Enguany són sis set les escoles que competiran per endur-se algun dels dos premis que contemplen les bases del concurs.

El lliurament de premis i l'anunci dels dibuixos guanyadors es realitzarà a la plaça de la Vila el dimecres 11 de maig, data escollida per la celebració del Mercat de Joves Emprenedors del curs 2015-2016.

Molta sort a tots i totes!

Entrada publicada el lunes, abril 04, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

1 comentari