viernes, 30 de noviembre de 2018


Recordo que una de les matèries que més m'agradava a l'escola era la plàstica. Sempre m'ha agradat dibuixar. Però també recordo que hi havia dies que no els gaudia gens a plàstica. Eren aquells dies que em plantaven un full blanc al davant i deien "avui, dibuix lliure!". I jo no sabia què fer, i m'atabalava, i pensava que jo no tenia imaginació.

Però m'equivocava. La imaginació és la capacitat de la ment de manipular la informació que hem obtingut prèviament a través dels sentits per crear imatges o successos que no existeixen o que no estan presents. I tots en tenim. Tots. En algunes persones està més desenvolupada i en d'altres potser es manifesta de manera més feble, però tots podem imaginar. I és una capacitat que es pot entrenar i millorar.

Així, quan parlem d'innovació, diem que la innovació és possible gràcies a la creativitat, però la creativitat, a més, neix de la imaginació. Per tant, no us desanimeu i practiqueu i feu créixer la vostra imaginació.

Tot desitjant-vos un bon cap de setmana, us deixem amb una frase d'Albert Einstein sobre la imaginació: "La imaginació és més important que el coneixement".

Entrada publicada el viernes, noviembre 30, 2018 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

miércoles, 28 de noviembre de 2018


Matí creatiu amb l'alumnat de cinquè de l'escola Pompeu Fabra. Torres de núvols ben altes i diàlegs sobre la importància de la creativitat. I avui, mentre us escrivia aquest post, el meu cap ha fet una d'aquelles connexions que aparentment no guarden relació però que quan l'observem amb detall podem descobrir la seva importància.

Queen. Els vaig descobrir tard, però la seva música, el carisma de Freddie Mercury, em van captivar. I la pel·lícula Bohemian Rapsody els ha tornat a situar al cim de l'actualitat. I per què parlar de Queen en un escrit sobre creativitat? Per motius obvis: heu vist algun dels seus videoclips? Heu sentit els seus himnes universals com We are the champions o We will rock you? Heu gaudit de les seves espectaculars posades d'escena?

Queen era pura creativitat. Per què, qui podia imaginar que podria intercalar-se un fragment d'òpera enmig d'una cançó de rock? Escolteu Bohemian Rapsody, una obra d'art musical per la que no passa el temps.

Mama mía, mama mía let me go!!

Entrada publicada el miércoles, noviembre 28, 2018 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris


Ahir vam compartir la tarda amb les aules del cicle superior del col·legi Divina Providència per parlar de la publicitat i la comunicació.

Un dels temes que acostumen a tractar en aquest taller és el dels estereotips i el tractament del gènere que fan molts anuncis. Perquè, tot i que moltes persones pensen que el sexisme és un tema actualment superat, el cert és que, tot i que dia a dia es fan petits avenços, encara queda molta feina per fer.

Anuncis en que el cos de la dona continua sent un reclam publicitari, estereotips de gènere... aquí teniu alguns exemples perquè comproveu que el masclisme publicitari no és, per desgràcia, cosa del passat.





Entrada publicada el miércoles, noviembre 28, 2018 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

viernes, 23 de noviembre de 2018


Les preguntes ens fan més creatius. Sí, no? Però, per què?

Quan ignorem la resposta, quan desconeixem el funcionament, és probable que intentem endevinar o esbrinar aquests buits d'informació. En aquests moments, la imaginació juga un paper molt important per trobar la solució a l'enigma. Per contra, quan la rutina entra a les nostres vides, quan ens acostumem a les coses, deixem de sentir curiositat, deixem de pensar en allò que no sabem. I quan deixem de pensar, quan deixem de qüestionar-nos, deixem d'aprendre. De fet, diuen que la qualitat del nostre pensament està en la qualitat de les nostres preguntes.

Tant és així que Alex Osborn, el creador de la tècnica de la pluja d'idees, deia que "la pregunta era la més creativa de les conductes humanes". Així que va desenvolupar una sèrie de preguntes per ajudar a explorar els problemes. Voleu tenir idees? Proveu a preguntar ;)

Quan? Per què? Amb què? Quines? Què? Per quina? Qui? Al respecte de què? Mitjançant el què? Amb qui? De què? Quin tipus de? A on? Cap a on? Per a què? Durant quant de temps? A qui? De qui? Més? Menys? Com? Més sovint? Tots? Cap? A quina distància? On? Una altra vegada? Més difícil? Quantes vegades?

Entrada publicada el viernes, noviembre 23, 2018 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris


En escrits anteriors, quan parlem dels tallers de creativitat, us hem parlat del pensament divergent. És a dir, el procés mitjançant el qual pensem respostes creatives i originals mentre cerquem moltes possibles solucions. I aquest matí, a l'escola Pompeu Fabra, n'hem tornat a debatre amb l'alumnat de sisè.

La imatge que acompanya aquest post és un bon exemple de pensament divergent. Quants gossos han sortit de la caixa? La resposta òbvia, la que diria la majoria de la gent, seria quatre. De fet, era la resposta que buscava la persona que feia la pregunta.

Però la Marina, una nena de 7 anys, va respondre una altra cosa:


I té raó, és impossible saber quants gossos hi havia dintre. De fet, fins i tot podríem pensar que la caixa és massa petita perquè hi entrin dins la caixa els gossos dibuixats. Genial.

Font: madre reciente

Entrada publicada el viernes, noviembre 23, 2018 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

viernes, 16 de noviembre de 2018


Aquesta setmana hem començat a impartir els nostres tallers d'emprenedoria al col·legi Sant Bonaventura, on ja fa uns quants cursos que aposten pel projecte Cultura emprenedora. Una setmana en la que destaca, entre d'altres, la notícia de la mort de Stan Lee, el llegendari creador d'alguns dels personatges més famosos de la nostra cultura, com ara Spiderman o Hulk.

De les moltes històries i frases que ens va deixar Stan Lee, hi ha una frase que podem vincular amb els valors emprenedors i que destaca per la seva vàlua: "Aquil·les, sense el seu taló, probablement ningú recordaria el seu nom avui". Humilitat. Tot i que normalment les intentem ocultar, tots en tenim de debilitats, tots tenim coses que no en sabem fer o que no en sabem fer prou bé.

I a l'igual que Aquil·les, no hauríem d'avergonyir-nos de les nostres debilitats, sinó aprendre a conviure, treballar-les i acceptar que formen part de nosaltres, ajudant-nos, alhora, a fer-nos únics i diferents.

Per acabar, i tal i com acostumava a fer el gran Stan Lee: Excelsior!

Il·lustració: Roberto Santos

Entrada publicada el viernes, noviembre 16, 2018 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

miércoles, 14 de noviembre de 2018


Ahir parlàvem al col·legi Divina Providència d'aquella sensació que tenim quan intentem recordar un nom, una paraula, i no som capaços d'arribar a dir-la. El mot ronda pel cap, inclús a vegades ens sona la lletra inicial o el nombre de síl·labes que conté, però som incapaços de pronunciar-la. El cervell no pot trobar allò que busca tot i que tenim la certesa de que ho sabem. És frustrant.

I a vegades, també, passa que allò que volies dir fa una estona, allò que tenies a la punta de la llengua però no aconseguies fer sortir, un cop que hem deixat de pensar, de cop i volta surt com per art de màgia. I és que el nostre cervell és quelcom fascinant.

Tot plegat té a veure amb les neurones i les connexions que hi ha entre elles. Com més fortes siguin aquestes xarxes neuronals, més eficient serà el funcionament del cervell i més estrany serà que ens quedam amb alguna cosa a la punta de la llengua.

I com podem fer per enfortir aquestes connexions? Amb entrenament: mantenint una ment activa, aprenent contínuament, interactuant amb altres persones i posant-nos reptes intel·lectuals. I la creativitat resulta una eina excepcional per aconseguir-ho ;)

Siguem creatius!


Imatge: Freepik

Entrada publicada el miércoles, noviembre 14, 2018 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

martes, 13 de noviembre de 2018


Ahir dilluns i aquest matí hem practicat la creativitat a L'Aragai. I hem parlat d'un element clau que sovint es treballa poc i que, de fet, amaguem en la nostra cultura: l’error i el fracàs.

L’error és una eina d’aprenentatge. Si volem ser persones creatives, hem d'intentar eliminar la por d’equivocar-nos. Com ara Edison quan va inventar la bombeta: persistir provant diferents solucions, aprenent de l’error per tornar a plantejar una nova resposta o una nova pregunta.

Aquest treball intern ens ajudarà a ser més creatius i a reforçar la pròpia confiança, elements clau per fer-nos créixer com a persones.

Endavant!

Entrada publicada el martes, noviembre 13, 2018 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

miércoles, 7 de noviembre de 2018



El respecte, a diferència d'altres valors dels que hem parlat en aquest blog, no el tenim identificat com un valor emprenedor. Tot i així, és un valor que ens agrada molt, que considerem essencial, i que està connectat amb molts dels valors que defensem des de l'emprenedoria.

I ahir la tarda, al col·legi Divina Providència, retrobant-nos amb alumnes del curs passat i coneixent-ne nous d'aquest, parlant de com són les persones emprenedores, parlaven també de la importància del respecte. Perquè el respecte és la base de tota la resta de valors que es poden trobar dins d’una persona, ja que és a partir del respecte a un mateix i el respecte als altres que podem viure en llibertat i felicitat.

Seguim!

Entrada publicada el miércoles, noviembre 07, 2018 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

martes, 6 de noviembre de 2018


Ahir la tarda parlàvem a l'Escola Pia que la publicitat és a tot arreu. Fins no fa tant, sabíem on ens la podíem trobar: televisió, ràdio, aparadors, cartells, correu comercial, etc. eren les formes més comunes que les empreses utilitzaven per captar la nostra atenció. 

Amb l’arribada d’internet, però, la publicitat va trobar noves possibilitats i ja no és només als llocs tradicionals, sinó també als nostres propis dispositius. Així, trobem publicitat quan mirem una xarxa social o quan estem llegint una pàgina web.

I de la mateixa manera que la publicitat ha canviat, també ho ha fet la publicitat encoberta. Abans en trobàvem, i encara en trobem, a les pel·lícules o als programes de televisió amb referències a un producte com si fossin part del guió o col·locats estratègicament a l'escena. Però ara, som conscients que estem consumint publicitat quan apareix dins d’una fotografia o un vídeo d’algú que seguim? Això també és publicitat! Els influencers són utilitzats per moltes empreses per promocionar, de manera discreta i a canvi d'una remuneració, els seus productes.

Reflexioneu-hi!

Entrada publicada el martes, noviembre 06, 2018 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

lunes, 5 de noviembre de 2018


Comencem la setmana a l'Aragai amb les aules de cinquè que aquest curs participen del projecte d'emprenedoria. I ens coneixem a través del taller d'introducció on, com ja sabeu, en parlem dels valors que acompanyen a les persones emprenedores.

I aprofitant aquesta entrada us parlem de la constància. A vegades pot passar que quan assolim un objectiu, especialment dels difícils, hi hagi qui digui que "hem tingut sort". La sort, sinònim en casos com aquest de "casualitat", és quelcom que escapa del nostre control, totalment aleatori i impredictible. Si el resultat, però, ha estat fruit del nostre esforç, treball i perseverança, això no és sort, això és constància. I és mèrit vostre, que no el desmereixin.

Seguim!

Entrada publicada el lunes, noviembre 05, 2018 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris