miércoles, 7 de diciembre de 2016


Sovint, quan es parla de creativitat, es parla d'imaginació, de no tenir por al fracàs, de la confiança en un mateix, de la innovació... a nosaltres, però, ens agrada també fer èmfasi en un altre aspecte important per treballar la creativitat: el descans.

Perquè sense un bon descans físic i mental, resulta molt difícil tenir l'energia i la motivació necessàries per tenir les idees, la il·lusió i la creativitat per tirar endavant qualsevol projecte. I per descans no entenem només dormir o "no fer res", es tracta, a més, de dedicar el temps lliure a activitats que ens ajudin a relaxar-nos i que ens entusiasmin.

Estic segur que l'alumnat de cinquè del col·legi Sant Bonaventura estava ben descansat la setmana passada quan els vam visitar per portar a terme el taller de creativitat, perquè van participar del taller i van competir en el repte del núvol a un alt nivell, tot i ser divendres a la tarda :)

Seguim!

Entrada publicada el miércoles, diciembre 07, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

miércoles, 30 de noviembre de 2016


Tenir una idea i voler tirar-la endavant. Això és "tot" (bé, no tot, però sí una part important) el que necessitem per ser una persona emprenedora. I és que l'emprenedoria, tal i com l'entenem al nostre projecte, és una actitud, una predisposició, una visió davant la vida.

I a partir d'aquí haurem de treballar valors com la confiança, la iniciativa, l'audàcia, la seducció... i altres habilitats i competències que necessitarem perquè les nostres idees i projectes arribin a bon port.

Parlant d'aquests temes hem passat una estona agradable i molt, molt interessant, amb la Gemma i el seu alumnat de cinquè de l'escola La Pau. Ens tornarem a veure ;)

Entrada publicada el miércoles, noviembre 30, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

jueves, 24 de noviembre de 2016


Ahir dimecres, dia de creativitat i pedregada. Poca estona després de començar a parlar de creativitat i pensament divergent amb les aules de sisè del col·legi Sant Bonaventura, es va desfermar la tempesta. Tempesta que ens va deixar sense llum una bona estona i que ens va convidar a repensar la classe mentre contemplàvem l'espectacular pedregada que queia.

Així, a més de practicar la tècnica Scamper, ahir la tarda vam estar parlant del pensament divergent. El pensament divergent resulta molt important per desenvolupar la creativitat. Aquest tipus de pensament el podem entendre com la capacitat per cercar alternatives creatives i diferents per resoldre un problema.

Continuarem parlant d'aquest tema més endavant. Ara us deixem amb un petit entrenament mental en forma d'enigma. A treballar el pensament divergent!

Si una mare té 6 nens i nenes, i 5 patates, com pot repartir les patates, de manera uniforme, entre els 6 infants?

Entrada publicada el jueves, noviembre 24, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

lunes, 21 de noviembre de 2016


Va ser Pablo Picasso qui va fer l'afirmació que encapçala avui la nostra entrada. I és que el problema de la creativitat no és tant com estimular-la, perquè el cervell humà, especialment l’infantil, la genera de manera automàtica. El gran repte és no perdre-la, no limitar-la.

Les regles, els bloquejos, les limitacions i els condicionaments propis i de l'entorn, fan que mica en mica la nostra creativitat vagi minvant, reduint, fins arribar al punt de que molts de nosaltres, ja en l'etapa adulta, ens considerem persones no creatives.

D'aquest i altres temes vinculats amb la creativitat vam estar parlant divendres a la tarda amb l'alumnat de sisè del col·legi Santa Teresa. I, com és costum, vam acabar divertint-nos amb el repte del núvol ;)

Bon dilluns!

Entrada publicada el lunes, noviembre 21, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

miércoles, 16 de noviembre de 2016


El títol d'aquest article no és nostre, és una frase de l'educador i escriptor sir Ken Robinson. Però, tot i no ser nostra, la fem servir habitualment als nostres tallers de creativitat, perquè estem totalment d'acord. De fet, un missatge similar vam intentar fer arribar ahir a l'escola l'Aragai, en el transcurs del taller del repte del núvol.

Que els errors són una part important de l'aprenentatge és quelcom que es repeteix i escoltem sovint. Però, tot i així, el missatge no acaba de calar. Potser perquè vivim en una societat que no només no tolera el fracàs, sinó que a més el penalitza i l'estigmatitza.

Vosaltres, però, no defalliu. No us deixeu acovardir per la crítica fàcil o el què diran. Intenteu-ho i confieu en vosaltres mateixos. Els resultats, tard o d'hora, arribaran.

Entrada publicada el miércoles, noviembre 16, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

jueves, 10 de noviembre de 2016


La tarda d'ahir dimecres la vam compartir amb l'alumnat de sisè del col·legi Sant Bonaventura. Aquest és el segon any que treballen l'emprenedoria a classe i el cert és que es nota. De seguida vam iniciar un interessant debat al voltant de l'emprenedoria i els valors que l'envolten, i els vam explicar la història de la Marta Arce, una esportista que presenta un dels millors expedients esportius de l'esport espanyol.

Una esportista que no va tenir un camí fàcil, però que li va servir com a estímul per enfortir la seva personalitat. La Marta, a més de ser una gran judoka, és diplomada en Fisioteràpia, va cursar un Programa Superior de Coaching Professional, el màster Marca en Comunicació i Periodisme Esportiu, i parla quatre idiomes. Ara, retirada de la competició, com a emprenedora s'ha fixat el repte de transmetre la seva energia a la societat.

I és que, com diu la Marta, tots tenim la possibilitat d'arribar allà on ens proposem: amb l'ajuda de la voluntat i la confiança assolirem els nostres objectius.

Endavant!

Entrada publicada el jueves, noviembre 10, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris


Aquesta setmana vam tenir el plaer de visitar l'escola El Cim i conèixer com estan treballant l'emprenedoria aquest curs amb les aules de cinquè. Nosaltres vam aportar el nostre granet de sorra amb el taller dels valors de l'emprenedoria, ajudant-los a cercar quins valors podem reconèixer en les persones emprenedores.

Entre els diferents valors que parlem, dimarts va ser un dia propici per aturar-nos especialment al valor de la humilitat. I és que, com diu el filòsof, teòleg i assagista Francesc Torralba, el bon emprenedor sap que no ho sap tot i es deixa aconsellar pels qui porten moltes hores de vol i mai no fa el fatxenda, ni tan sols quan guanya i acumula victòries.

Seguim!

Entrada publicada el jueves, noviembre 10, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

lunes, 7 de noviembre de 2016


Divendres passat vam visitar les aules de cinquè del col·legi Sant Bonaventura per compartir plegats algunes reflexions al voltant de l'emprenedoria i de la figura de la persona emprenedora.

Tenir idees i voler tirar-les endavant és la base de l'emprenedoria, però fer-ho a més en allò que ens agrada, amb valentia, sense defallir tot i les dificultats, reconeixent els errors, ajudant els altres i amb el suport dels que ens envolten, cercant la diferència i l'originalitat alhora que la feina ben feta, encara és millor.

Bon dilluns :)


Entrada publicada el lunes, noviembre 07, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

jueves, 20 de octubre de 2016


Dilluns passat ens vam tornar a trobar amb les aules de sisè de l'escola Pia. Després de descobrir els valors associats a les persones emprenedores, tocava parlar de creativitat i de posar a prova les seves habilitats amb el repte del núvol.

Sabeu que opinava Albert Einstein de la creativitat? Que la creativitat és la intel·ligència divertint-se. I és que educar en la creativitat és educar en la iniciativa, en la confiança i l'originalitat, preparar-nos per afrontar reptes i problemes sense por d'equivocar-nos.

Així doncs... sigueu persones creatives!


Entrada publicada el jueves, octubre 20, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

lunes, 10 de octubre de 2016


Enguany iniciem els tallers del projecte molt aviat: la setmana passada l'Escola Pia ens va convidar a compartir les nostres reflexions sobre els valors d'emprendre amb el seu alumnat de sisè. Alhora, ens va servir per comprovar com aquesta escola ha interioritzat l'emprenedoria en la seva línia de treball i conèixer una mica més les activitats que programen al seu voltant.

També ens va servir per portar a la pràctica un petit exercici sobre el valor de la confiança que volíem incorporar aquesta edició. I s'ha de dir que va anar prou bé.

Acabem l'entrada amb una petita reflexió sobre la confiança: el nostre millor aliat (o enemic) som nosaltres mateixos.

Entrada publicada el lunes, octubre 10, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

miércoles, 28 de septiembre de 2016


 «El que és important és estar enamorat d'alguna cosa.» Ray Bradbury

La passió és el motor principal que mou a les persones emprenedores a fer realitat una idea, la gasolina que fa que el seu projecte prengui forma i avanci. Gràcies a ella podem superar els entrebancs i obstacles que trobem durant el camí per assolir la nostra meta.

En definitiva, passió és sinònim d'emprenedoria, o el que és el mateix: sense passió no hi ha persona emprenedora.

Entrada publicada el miércoles, septiembre 28, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

jueves, 1 de septiembre de 2016


Comença setembre i amb ell arriba un nou curs escolar apunt per encetar el seu camí. Nous reptes i aventures que fer front amb il·lusió i ganes renovades. I, un any més, en la seva vuitena edició, el projecte Cultura Emprenedora a Primària de l’IMET i l’Ajuntament renova el seu oferiment per ajudar a les escoles de la ciutat a promoure l’emprenedoria entre el seu alumnat.

Des del Servei d’Educació entenem l’emprenedoria com un procés necessari, tant a nivell individual com col·lectiu, per assolir noves fites. L’emprenedoria, de fet, ha estat sempre consubstancial a l’ésser humà: com, si no, podríem entendre els avenços científics, tècnics o culturals? Sense la curiositat per investigar i trobar noves respostes per superar les dificultats, la societat no hagués pogut avançar.

L’aposta del nostre projecte és cultivar aquesta relació entre ésser humà i emprenedoria des de ben joves. Convertir l’infant en un subjecte actiu perquè desenvolupi les pròpies idees, generi possibilitats per resoldre problemes i prengui decisions, ajudant-lo, així, a agafar el timó de la seva vida.

I vosaltres, esteu preparats?



Imatge: Anne

Entrada publicada el jueves, septiembre 01, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

lunes, 25 de julio de 2016


Amb 13 anys, la majoria de nenes i nens volen ser com Messi o Beyoncé, ambdós amb un indubtable talent i un gran cop de maluc per triomfar cadascú en la seva especialitat. Amb 13 anys, ens aixequem al matí amb ganes de jugar a fet i amargar o disfressar-nos de pirata, i a la tarda canviem d'opinió per decidir que el millor del món és un tatuatge i fugir de casa amb un col·lega. Pura confusió. Poti-poti hormonal. Adolescència.

Amb 13 anys, Shubham Banerjee va rebre 20 milions de dòlars d'Intel per invertir en el seu invent: una impressora en llenguatge Braille feta amb peces de Lego i programari lliure que va descarregar a Internet. Una gran idea per ajudar a les persones cegues que no poden finançar-se les impressores d'aquest tipus existents al mercat (les més econòmiques superen els 2.000 euros). Banerjee va iniciar el projecte amb 12 anys, després de trobar-se a la sortida de l'escola un grup de voluntaris recollint donacions per ajudar a persones cegues: "tenia molta curiositat per esbrinar com podien llegir aquestes persones. Així que només arribar a casa vaig preguntar als pares i ells van respondre un 'busca'l a Google'. Vaig trobar informació respecte les impressores Braille i em va semblar que el seu preu era força elevat. Això em va animar a construir la meva pròpia impressora de baix cost".

Qualsevol altre noi de la seva edat s'hagués limitat a participar d'aquella col·lecta amb les monedes que li sobressin de l'esmorzar. Shubham, però, va invertir uns quants centenars de dòlars de la seva paga setmanal i ara, quan encara li resten uns anys per arribar a la majoria d'edat, figura com a fundador d'una empresa, BraigoLabs, que presideix la seva mare.

Des dels inicis del seu projecte, Banerjee va ensenyar mitjançant vídeos a YouTube tot el procés de construcció de la seva impressora i va compartir el codi que ell mateix havia creat perquè qualsevol persona pogués construir el seu propi model. Es tracta d'un exemple perfecte de la nova cultura digital: coneixement compartit i DIY (Do It Yourself), una forma d'abaratir despeses i permetre que la tecnologia arribi a persones i països amb pocs recursos.

La pàgina web de BraigoLabs assegura que es tracta d'una companyia tecnològica "humanament optimitzada", que cerca fer la vida de les persones "més fàcil". La capacitat i generositat de Shubham Banerjee auguren que l'hem conegut gràcies al seu invent, però que no serà l'últim cop que el seu nom surti a les notícies, perquè, com va publicar el Financial Times per descriure'l, "joves com ell són qui marquen la diferència".


Font: One

Entrada publicada el lunes, julio 25, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

miércoles, 6 de julio de 2016

Avui compartim amb vosaltres un article molt recomanable del blog Diario de una pintamonas, de Carla Berrocal, una dibuixant de còmics, il·lustradora i docent. A continuació teniu el text:

Escric aquest article pensant en aquest vídeo que últimament corre com la pólvora entre els meus amics creatius. Es tracta d'un monòleg de Milton Glaser sobre la "por al fracàs". Set lúcids minuts sobre un dels aspectes que més preocupa als meus alumnes i, en general, a qualsevol persona creativa.

La por a equivocar-nos, a fer alguna cosa malament.

Un exemple: Moltes vegades quan dono els tallers de tinta amb pinzell, els meus alumnes practiquen, es diverteixen, embruten milers de folis amb línies, taques, textures... fins que arriba el moment de la veritat, quan els hi dic que és hora de començar a entintar algun dibuix dels seus. Tots canvien d'actitud i em diuen el mateix. Tenen por equivocar-se.

I jo sempre els contesto que no s'ha de tenir por a equivocar-se. Forma part del procés d'aprenentatge. Però la gran majoria no saben com gestionar-ho i es posen nerviosos abans de començar la feina.

Aquest vici l'agafem aviat, en la nostra infància. Un dels seus orígens és, potser, l'escola. El que falla a classe és maldestre, el que l'encerta, un heroi. No es valora a qui s'equivoca i després ho fa bé, només al que ho fa bé a la primera.

I això és, com molt bé diu Glaser en el seu vídeo, perquè ningú ens ensenya a fallar. El model social és l'èxit, la popularitat, els diners. Però aquesta concepció del treball òbvia la font del mateix èxit, que és la caiguda. L'error.

Com enfrontar-nos psicològicament a la frustració de la decisió?

Al llarg de la meva carrera he provat de tot, però la major part de les vegades acabava enfadada, després em criticava i acabava per convertir el procés creatiu en un infern. M'obligava a dibuixar. Amb l'experiència vaig descobrir que les emocions negatives no em permetien gaudir de la meva feina. Havia de canviar el xip i aprendre com enfrontar millor els errors.

Cal saltar 5 obstacles:

Obstacle 1. Dibuixar malament t'ensenyarà una cosa: les teves mancances 

És repetitiu, però cert: dels errors s'aprèn. Si alguna cosa no surt, cal practicar-la cent mil vegades més. Aquest error m'està dient que hi ha quelcom que no sé fer. Prenc nota i aprenc.

Obstacle 2. Silencia el crític

Una de les reaccions més freqüents davant d'un dibuix que no sabem / podem solucionar en un moment determinat és l'enuig. El nostre crític interior es puja i es llueix amb tota mena de pensaments negatius. Aquest petit gamberro et repeteix de forma obsessiva frases com ara "quina porqueria estàs fent" o "no sé per què estàs fent això, si t'està quedant fatal".

Quan arribem a aquest punt, la majoria de les vegades no estem bé treballant. Triguem més i la nostra passió es converteix en una cosa esgotadora. Comencem a patir.

En aquest cas, el millor és parar. És el meu millor consell. Cal distreure la ment quan entra en bucle. Fes coses diferents una estona, encara que només sigui cinc minuts. Callarà el crític i el teu cap descansarà.

Quan tornem a dibuixar, cal centrar-se en gaudir d'allò que ens està permetent aprendre. Tot i que no quedi perfecte.

Cal aprendre a "gaudir" del fracàs. 

Obstacle 3. No et comparis 

Un altre dels nostres majors errors és la tendència a comparar-nos amb els altres. Un obstacle força gran.

Ens fixem metes, objectius, que de vegades són excessivament alts. Cal posar-se "objectius assolibles". No puc dibuixar com Jose Muñoz quant surti de l'Escola (seria una genia!), però si puc millorar els meus errors d'anatomia, la meva percepció del color o el meu sentit de l'espai.

Si estic mirant als altres, el que fan o com ho fan, a banda de generar-me malestar no em deixarà centrar-me en el meu propi camí.

Obstacle 4. Tanca les feres 

Una de les coses més complexes a l'hora de saltar l'obstacle número 2 és la gestió de les emocions. Al contrari del que pot semblar, a la feina creativa no intervenen els sentiments. És molt més simple: una vegada el cervell supera els 30 minuts executant un exercici tècnic, el cap s'oblida de tu per centrar-se en el que està fent / aprenent. Les feres comencen rugint alt, però a mida que pares atenció en el que fas, baixen el volum i acaben callant. Cal acabar amb les emocions negatives que produeixen les pors per poder despertar la nostra lucidesa. Això no vol dir que el nostre treball sigui exclusivament racional, però les nostres inseguretats personals han de quedar fora de la nostra tasca. La nostra obra serà propera, passional, tendra, salvatge o incòmoda segons la nostra identitat creativa, no la personal. I amb identitat creativa vull dir aquella part de la personalitat de l'artista que conforma el seu "jo" il·lustrador i que és interdependent de cadascuna de les parts que conformen una persona.

En definitiva, les inseguretats només apareixen per molestar-nos. I treuen el cap més sovint quan és menor la nostra l'experiència o confiança en nosaltres o en el nostre treball.

Per això és tan important aprendre a gestionar-les des del principi, quan ets un mocós arrogant i estàs aprenent. Els exercicis que has fet no són com esperaves, ets conscient que no ets el millor dibuixant. Hi ha molts, milers, que són millors que tu, però al contrari del que puguis pensar, això no ha de frenar-te. Ser conscients dels nostres defectes no és un motiu de frustració o càstig. Aprendre d'aquests errors permet créixer, fer reflexions profundes sobre el nostre dibuix, madurar com a artista, millorar les nostres capacitats i, sobretot, fer-nos més humils, perquè som conscients de les nostres limitacions.

Potser no sóc la millor dibuixant del món, però tampoc vull ser-ho. L'objectiu no és aquest. Hem de maximitzar el gaudi perquè quan ens relaxem surtin els millors dibuixos i aprenem més.

Obstacle 5. El pitjor que pot passar 

També hem d'aprendre a relativitzar. Perquè un dibuix surti malament, per un petit embús o crisi, no  morirem. Si passem un dibuix a tinta i surt malament, ja sortirà un altre millor. No passa res. Només és un dibuix. Enfocar-se en l'ensopegada momentània no ens permet veure l'objectiu final. Si em centro molt en l'error concret, perdo la visió del general. Per això cal relativitzar. És important la guerra, no la batalla.

D'altra banda, pensa: un dibuix en comparació amb l'Univers. Reflexiona. Un sol dibuix no determinarà la teva carrera, aprèn a donar-li la importància que mereix. A vegades oblidem com de petits som. M'agrada molt aquest símil que utilitza el meu company Mol als nostres tallers:

Vostè està aquí... Font: http://lamblionstudio.weebly.com/maps.html

El que també em recorda una mica a la filosofia dels samurais: tenir present la fatalitat. Quan aquests guerrers es plantejaven tots els dies com podien morir, no eren macabres, pensaven en el pitjor que els podia passar. Intentem aplicar aquest concepte a la creativitat. És un exemple forçat, ho sé, però útil: Què és el pitjor que pot passar si no fas bé un exercici / dibuix / treball? Que ho tinguis que repetir? Que surti malament i et faci vergonya? Ara compara-ho amb les coses bones que pots obtenir.

Obstacle 6. Aprèn a relaxar-te i gaudir 

Quan estem relaxats és quan arribem al màxim gaudi de la nostra feina, el dibuix millora i les limitacions desapareixen. En molts casos, la nostra capacitat de concentració també ajuda. Deixar la ment en blanc al dibuixar i centrar-nos en el moment. És el que en psicologia es coneix com "flow" o "fluir", i que reconeixem com aquelles vegades en les que se'ns oblida com passa el temps quan alguna cosa ens fa sentir bé.

Igualment, si aprenem a relaxar-nos també millorarem, ja que la ment està més oberta a generar idees a través del gaudi que del sofriment. Els nostres dibuixos parlen de nosaltres i quan algú es diverteix, la bellesa de l'obra creix de forma exponencial.

Quin mal ha fet la imatge romàntica de l'artista turmentat!

Estic convençuda que molts pensareu que és complicat posar en pràctica aquests consells (Quantes vegades ho hauré sentit en els meus alumnes? Fins i tot a mi mateixa?). Però per canviar les coses només cal voler-ho i tenir el delit. Només així iniciarem en nosaltres una forma diferent de viure la creativitat.

Una forma saludable i equilibrada que millorarà enormement les nostres capacitats tècniques. 

Font: Diario de una pintamonas

Entrada publicada el miércoles, julio 06, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

miércoles, 29 de junio de 2016


Ens agradi o no, la nostra genètica es cobra el 50% de com som tant físicament com en el comportament. Tot i així, i malgrat els límits que imposa la biologia, és just reconèixer que el factor ambiental també juga el seu paper. D'aquí que s'insisteixi en la importància d'entrenar certes capacitats i d'adoptar determinats hàbits en la nostra vida quotidiana amb l'objectiu de potenciar, amplificar o expandir els nostres aprenentatges i capacitats cognitives.

En el cas de la creativitat, algunes habilitats són particularment interessants. Anem a parlar d'algunes.

Hàbits d'observació, reflexió i investigació 

L'observació no és només mirar fixament alguna cosa (això seria més aviat mirar les musaranyes). L'observació és centrar la nostra atenció en alguna cosa que ens provoqui prou interès com per plantejar-nos preguntes.

Per què el cel és blau?
Com aconsegueixen els taurons nedar tan ràpid?
Quin patró d'exploració segueixen les abelles quan busquen pol·len?
Per què els bolígrafs BIC tenen aquests tradicionals forats?
Etc.

Per la seva banda, perquè l'observació ens condueixi a algun tipus de conclusió o desenllaç, és necessària la reflexió. Per això és tan important que intentem inculcar aquesta actitud des de la infància. No cal dir que per als professionals de l'educació hauria de ser un objectiu de primer ordre fomentar entre els alumnes la reflexió crítica sobre les experiències de la vida, els esdeveniments socials i culturals i sobre la pròpia situació social. Tingues en compte que si creativitat consisteix a pensar de forma diferent (o fora de la caixa), és condició indispensable que l'individu elabori els seus propis punts de vista.

Així, a partir de les preguntes que es desprenen de l'observació i de la reflexió, arribem a un altre hàbit essencial per al pensament creatiu, la investigació. Les persones que es queden a les preguntes i no fan res per aclarir aquestes incògnites, no aconsegueixen avançar. El seu interès quedarà reduït a un acte de contemplació. Per contra, les persones que inverteixen temps i esforç en resoldre aquests dubtes, acaben per entrar en una dinàmica molt productiva en la qual cada pregunta sol engendrar una nova incògnita.

Habilitats de comunicació i hàbit de lectura 

L'hàbit d'investigar acostuma anar lligat a una altra activitat d'enorme importància en el desenvolupament del pensament creatiu, la lectura. Aquesta és particularment important perquè la riquesa de llenguatge i del patrimoni cultural afavoreixen les associacions conceptuals en què es basa la creativitat, o dit d'una altra forma, ajuda a establir connexions entre idees aparentment inconnexes.

La lectura facilita el desenvolupament de les habilitats comunicatives que milloren les nostres interaccions amb els altres, i per tant, facilita la hibridació de coneixements. I, a més, quan ens comuniquem amb altres i verbalitzem les nostres opinions, aquest procés ajuda a concretar les idees elaborades en la ment, i d'alguna manera ens ajuda novament a reflexionar sobre certs detalls que potser hem obviat.

Paral·lelament, la interacció amb els altres serveix com a estímul, doncs aporta punts de vista complementaris al propi i permet descobrir altres formes alternatives d'aprendre i comprendre la realitat.

Hàbit de prendre decisions 

Tingues clar que si no estàs preparat per equivocar-te mai obtindràs res original. En la infància, aquesta idea no té més repercussió perquè s'acostuma a ignorar la por a l'error. Tendim a ser més espontanis, assumim més riscos, i per tant, la creativitat flueix de manera natural. El problema és que aquesta tendència es va invertint amb el pas dels anys fins al punt que aprenem a ser "no creatius". Per aquesta raó, pares, mares i educadors en general haurien d'apostar per activitats que incideixin en fomentar la confiança i seguretat en si mateixos a l'hora de prendre decisions. Això sí, a partir d'un procés de raonament previ.

Font: javierdisan.com

Entrada publicada el miércoles, junio 29, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

miércoles, 22 de junio de 2016


Compartim amb vosaltres una història d'aquelles que arriben el cor, una història de creativitat, innovació i solidaritat. 

"Mariam Sabar és una nena de Montcada que va néixer sense la mà dreta. Malgrat la seva malformació, la petita, que cursa P5 a l’escola El Turó, ha desenvolupat unes grans habilitats per fer hàbits tan quotidians com cordar-se la bata o la jaqueta. “És tan espavilada que ho fa més ràpid que altres companys de classe i, fins i tot, s’ofereix per ajudar els que no han acabat”, comenta la seva tutora, Montse García. Però a partir d’ara, Mariam també podrà experimentar un ventall de sensacions noves com anar en patinet o bicicleta gràcies a la iniciativa de l’escola. Sota la direcció del coordinador d’informàtica, el professor Nacho Gálvez, dos alumnes de sisè –Guillem Marqués i Ulisses Madurell– han dissenyat una pròtesi de mà per a la nena, que han imprimit amb la impressora 3D que l’escola va guanyar l’any passat en ser un dels centres premiats a l’ITworldEdu, l’esdeveniment anual de referència del sector tecnològic educatiu.

"El dijous 18 de febrer l’escola li ha posat la pròtesi a la petita, que s’ha mostrat molt contenta amb la seva nova joguina. “Ara que provi a fer moltes coses amb la nova mà com agafar objectes, anar amb bicicleta o patinet”, explicava Gálvez a la família de Mariam, molt agraïda amb l’escola per la iniciativa, mentre li posava la pròtesi a la nena.

"Aquesta història tan bonica, que posa en valor la bona feina que es fa des de les escoles malgrat la manca de recursos, és una de les activitats que formen part del projecte ‘El Turó disseny 3D’. El centre ha posat en marxa la iniciativa aquest curs “per veure com funciona amb els alumnes dels cicles mitjà i superior que enllesteixen les feines més ràpid”, ha comentat la directora, Imma Espinosa, qui ha afegit que la idea és implementar-ho a totes les classes d’aquests nivells, “però dependrà dels recursos informàtics que disposem”.

"El projecte ‘El Turó disseny 3D’ consisteix a dissenyar i fabricar diferents objectes i eines que donen un servei al centre com la pròtesis per a Mariam. Els alumnes han de cercar les necessitats i respondre a les propostes que els arriben per part de l’escola. Mitjançant la plataforma Tinkercad fan el disseny –en ocasions fan un pas previ amb materials físics– i després ho imprimeixen amb la impressora 3D. Alguns dels projectes duts a terme són un joc de monedes per als alumnes d’infantil, premis per als diferents concursos escolars, peces de seguretat i ulleres ‘gran dictat’ per treballar la llengua oral a les aules, entre d’altres. “És un projecte global on intervenen moltes disciplines. De vegades, hem de consultar temes en fòrums en anglès que també ens serveix per practicar l’idioma”, explica Gálvez."


Font: laveu.cat

Entrada publicada el miércoles, junio 22, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

miércoles, 15 de junio de 2016


 “L'actitud és una petita cosa que marca una gran diferència” Winston Churchill

Entrada publicada el miércoles, junio 15, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

lunes, 13 de junio de 2016



Quan visitem les escoles per fer un dels nostres tallers, a vegades ens trobem amb detalls que ens criden l'atenció i ens fan sentir cofoi de la feina que es fa a les aules envers l'emprenedoria. Com ara la imatge que encapçala aquest article, trobada a l'escola Sant Jordi.

Imatges que evidencien que el projecte d'emprenedoria és un projecte d'aula, del dia a dia, amb cartells que recorden on es vol arribar i què es vol treballar. Fantàstic!

A continuació us deixem un parell de mostres més perquè pugueu veure de què parlem.

Escola Ginesta

Escola Sant Jordi

Entrada publicada el lunes, junio 13, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

viernes, 3 de junio de 2016

Si voleu saber una mica més de l'acte de cloenda del Cultura emprenedora, a Canal Blau ens van dedicar un reportatge.

Entrada publicada el viernes, junio 03, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

miércoles, 1 de junio de 2016

L'Ajuntament ha publicat al seu perfil a Flickr l'àlbum amb les fotos de la cloenda del projecte Cultura emprenedora a primària. Que el gaudiu!

Cultura emprenedora. Cloenda

A Flickr: Cultura Emprenedora. Cloenda

Entrada publicada el miércoles, junio 01, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris


Aquest matí s'ha fet a l'Auditori Eduard Toldrà de la nostra ciutat la cloenda del projecte Cultura Emprenedora, on les deu escoles de primària de VNG que han participat en l'edició d'enguany han explicat el treball que han fet al llarg del curs.

En la primera part de l'acte ha estat el regidor d'Educació i Ocupació, Joan Martorell, l'encarregat de donar la benvinguda a les 5 primeres escoles presents a l'auditori. Joan Martorell ha volgut felicitar el treball dut a terme pels nois i noies al llarg de l'any. "Aquest és un projecte que ja té 7 anys. I sempre és molt interessant veure què és el que heu fet durant els curs. Avui vosaltres sou els protagonistes. També volem felicitar als i les mestres per impulsar aquest projecte".

Després d'explicar els objectius de la Cultura Emprenedora per part dels coordinadors de l'IMET, Toni Contreras i Cristina Lorente, cada centre educatiu participant ha exposat el treball dut a terme i com es van plantejar el repte. Finalment, el mateix regidor ha fet entrega dels reconeixements pertinents a les cinc escoles participants en aquesta primera part de l'acte: l'Aragai, el Canigó, la Pau, el Llebetx i el Sant Bonaventura.

Seguidament s'ha iniciat la segona part on, aquest cop, eren protagonistes els nois i noies de l'escola Pia, el Cim, la Ginesta, el Sant Jordi i Santa Teresa de Jesús.

En aquesta ocasió, l'encarregada de donar la benvinguda als participants ha estat la segona tinenta d'Alcaldia i regidora d'Economia, Hisenda, Seguretat i Recursos Humans, Glòria García, qui s'ha referit als emprenedors com "les persones que fan coses. En aquest projecte entenem l'emprenedoria com un dels principals motors per fer que les coses passin. I les coses no són fàcils; s'ha de lluitar per elles".

El projecte Cultura Emprenedora aposta per col·laborar i donar suport al professorat en la tasca de formar als infants en la iniciativa i l'esperit emprenedor, desenvolupant valors i competències pròpies del món de l'emprenedoria, sabent que són aspectes bàsics per formar futurs adults compromesos amb la societat.

Trobareu més imatges aquí.

Entrada publicada el miércoles, junio 01, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

viernes, 13 de mayo de 2016


El dia del Mercat a la mateixa plaça de la Vila, vam celebrar un altre acte important per molts dels nostres joves emprenedors: el lliurament de premis del segon concurs de dibuix Monbús.

El concurs, que s'adreçava a alumnes de cinquè de primària de totes les escoles de la ciutat, va registrar una alta participació amb 7 escoles i un total de 21 dibuixos aspirants a alçar-se amb el màxim guardó. 

Finalment, el guanyador del concurs ha estat Martín Alonso, del col·legi Sant Bonaventura, que va poder veure ja el seu dibuix en un dels autobusos de Monbús. A més, ell i els seus companys van rebre el premi conjunt que suposa el primer guardó: el transport gratuït en autobús a les colònies o sortida de final de curs a qualsevol lloc de Catalunya durant el curs 2016-2017.

El segon premi va ser per Carla Escriche Guisado, del col·legi Santa Teresa de Jesús, i la menció especial per Lucía Hernández Castorio, de l'escola Llebetx.

Enhorabona a tots i totes!

Foto: Diari de Vilanova

Entrada publicada el viernes, mayo 13, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris


Al Diari de Vilanova, l'Eix Diari i la web de l'Ajuntament també en parlen del nostre mercat. Per sentir-se orgullosos!

Els escolars de VNG venen els seus productes al setè Mercat de l'Emprenedoria (Diari de Vilanova)
Deu escoles participen a Vilanova en una nova edició del Mercat de joves emprenedors (Eix Diari)
Nova edició del Mercat de joves emprenedors, amb la participació de deu escoles de primària (Vilanova.cat)

Entrada publicada el viernes, mayo 13, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

A Canal Blau TV també s'han fet resó del Mercat de Joves Emprenedors :)

Entrada publicada el viernes, mayo 13, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

L'Ajuntament ha publicat al seu perfil a Flickr l'àlbum amb les fotos de la setena edició del Mercat de Joves Emprenedors. Que el gaudiu!

Mercat de l'emprenedoria a VNG

A Flickr: Mercat de l'emprenedoria de les escoles de Vilanova i la Geltrú, dins del projecte Cultura Emprenedora a primària

Entrada publicada el viernes, mayo 13, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

jueves, 12 de mayo de 2016


Vam estar bona part del matí mirant al cel, pregant perquè la pluja no fes acte de presència i ens permetés gaudir del Mercat de Joves Emprenedors. Fins i tot va haver moments en que alguns paraigües es van obrir i els pitjors auguris ens van venir a la ment ràpidament. Però ahir era un dia d'il·lusió. D'entusiasme. De solidaritat. D'emprenedoria. Ahir era el vostre dia. A la plaça de la Vila es podia sentir l'energia, vibrar amb l'empenta que tots plegats transmetíeu. I al final va sortir el sol. Un sol radiant que va posar la cirereta a un altre fantàstic Mercat de Joves Emprenedors.

Gràcies a totes les escoles participants (Aragai, Canigó, El Cim, Escola Pia, La Ginesta, La Pau, Llebetx, Sant Bonaventura, Sant Jordi, Santa Teresa de Jesús), als mestres que han participat enguany, a les famílies que van passar pel mercat i que tant han ajudat durant el curs, als mitjans de premsa, a les personalitats que ens van visitar, a MonBus, a la Mar de Creatius i, sobretot, a tots els petits emprenedors i emprenedores que han participat del projecte 2015-2016. Dies com el d'ahir, sense vosaltres, serien impossibles.

Sou molt grans!

PD: I gràcies també a uns altres emprenedors, l'empresa Celsius. Una consultora meteorològica que el dia abans del mercat ens va fer una previsió personalitzada i que ens va donar seguretat a l'hora de decidir tirar endavant la celebració del mercat. Tot un plaer poder conèixer nous emprenedors, i encara més quan demostren la seva vàlua i professionalitat.




Entrada publicada el jueves, mayo 12, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

viernes, 6 de mayo de 2016



La predicció del temps per als propers dies anuncia pluges. Segons el medi, diuen que fins dimecres, dia del Mercat de Joves Emprenedors. Toca esperar i confiar...

Entrada publicada el viernes, mayo 06, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

lunes, 2 de mayo de 2016


L'escola La Pau, amb la Maria i la Lia, acompanyades de la Gemma, van visitar la setmana passada l'estudi de La Fórmula Matí per explicar com estan treballant l'emprenedoria a la seva escola i com els serveix per resoldre problemes i ser millors persones. Pluja d'idees, negociació, respecte a les majories, publicitat, establiment de preus... són alguns dels conceptes que surten a la seva intervenció.

Gràcies!

Entrada publicada el lunes, mayo 02, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

martes, 19 de abril de 2016


Ser emprenedor ens pot portar, sovint, a vogar contracorrent. A vegades els projectes s'inicien perquè la persona emprenedora es qüestiona el per què de les coses, el per què fem allò d'una manera determinada i no pas d'una altra. I la resposta habitual dels que ens envolten és aquella de "perquè sempre ha estat així". I és que, com va dir l'Albert Einstein, si cerques resultats diferents, canvia la manera de fer les coses.

Avui us expliquem la paradoxa dels micos i els plàtans, una petita faula que té molt a veure amb la forma de pensar que impera a la nostra societat:

    En un experiment van ficar cinc micos en una habitació. Al centre de l'habituació hi havia una escala amb uns plàtans al capdamunt. En veure'ls, un dels micos va pujar amb l'objectiu d'agafar els plàtans, però just en aquell moment la resta de micos van ser ruixats amb aigua freda. Així passava cada cop que un dels micos intentava agafar els plàtans. Desprès de molts intents, els micos van entendre la connexió entre l’ús de l’escala i la dutxa d’aigua freda. Així, cada cop que un d’ells s’aventurava a pujar a la recerca d’un plàtan, la resta de micos ho impedien amb violència. Al final, cap mico gosava pujar per l’escala.

    Va ser llavors quan es va decidir substituir un dels cinc micos inicials per un de nou a l’habitació.

    El mico nou, que no sabia de què anava la història, en veure els plàtans es va enfilar ràpidament per l’escala. Quan els altres van veure les seves intencions, es van abalançar sobre ell i el van baixar a cops abans que fossin ruixats amb l'aigua freda. Després d'intentar-ho algun cop més, al final el nou mico va comprendre que era millor per a la seva integritat física renunciar a pujar per l’escala.

    Va arribar el moment de tornar a subtituir un altre dels micos del grup inicial. Aquest, va fer com l’anterior mico i com tots els antecessors i va intentar agafar els plàtans, però va obtenir el mateix violent resultat. A més, el primer mico substituït va participar amb especial interès en les pallisses al nou mico.

    Posteriorment es va repetir el procés amb el tercer, quart i cinquè mico, fins que va arribar un moment en què tots els micos de l’experiment inicial havien estat substituïts.

    En aquest moment, la situació era sorprenent. Cap dels micos que hi havia a l’habitació havia rebut mai el raig d’aigua freda. Tot i això, cap s’atrevia a enfilar-se per l'escala i agafar els plàtans. Si haguessin pogut preguntar als micos per què no pujaven per l'escala, probablement la resposta hagués estat que “No ho sabien, però que sempre havia estat així ".


Imatge: Kokovati | Genial.guru 

Entrada publicada el martes, abril 19, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

lunes, 18 de abril de 2016


Avui, quan sortíem de l'escola Canigó, després de que el Jordi Morera hagués parlat d'emprenedoria amb els nois i noies de cinquè, el Jordi em preguntava si no em canso de sentir-lo a les xerrades que fa a les escoles. I és que ja són 4 els anys que ens coneixem i que col·labora amb el nostre projecte fent difusió de la cultura emprenedora. I quina ha estat la meva resposta? Doncs que no, que no em canso d'escoltar-lo. Voleu saber per què?

Primer, per l'energia i l'entusiasme que el Jordi transmet en les seves exposicions. El Jordi és una persona que s'estima el seu ofici, un apassionat del pa que gaudeix fent el que fa. I això es nota, t'arriba, t'engresca. A qui no li agrada envoltar-se de persones entusiastes?

Segon, perquè les seves xerrades tenen molta molla. A les seves xerrades, el Jordi parla d'emprenedoria, de tradicions, de salut, de comunicació, d'igualtat de gènere... Sempre és interessant escoltar-lo.

I, tercer, perquè sempre pots aprendre coses noves. Sabíeu que la mòmia més antiga es diu Ötzi, que va viure aproximadament fa 5.300 anys al voltant dels Alps i que, segons els darrers estudis, ja menjava pa? El pa és un aliment bàsic i mil·lenari!

I tot plegat en una mica menys de 60 minuts. Genial!


Entrada publicada el lunes, abril 18, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

viernes, 15 de abril de 2016

Ja tenim el cartell de l'edició d'enguany!


Entrada publicada el viernes, abril 15, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

jueves, 14 de abril de 2016


Ahir dimecres l'Estudi de Dansa, amb les seves directores i promotores, la Rosa Mari González i la Carme Gatell, van visitar les classes de cinquè de l'escola Sant Bonaventura.

Els nois i noies van poder compartir amb elles el projecte musical que estan treballant enguany, i la Rosa Mari i la Carme els van explicar la història de la seva escola de ball i la passió per la dansa que les uneix. A més, vam poder veure que també treballen per ser un centre inclusiu i la importància que li donen al treball en equip.

I és que no sempre és fàcil el treball en equip. És normal que en un grup hi hagin diferents punts de vista i puguin sorgir conflictes o dificultats. És llavors quan la Carme i la Rosa Mari ens recomanen fer servir eines com la confiança, el saber delegar, el respecte envers els altres, l'escolta i la motivació, per salvar aquests obstacles i enfortir el treball conjunt.

Gràcies Carme, gràcies Rosa Mari.

Entrada publicada el jueves, abril 14, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

miércoles, 13 de abril de 2016



Aquesta setmana l'Oscar Enento, a través de la seva associació Makers VNG Garraf, ens acompanya a visitar les tres classes de cinquè de l'escola Sant Jordi.

L'Oscar, en base a la seva experiència, ens ofereix una sèrie de consells per assolir les nostres fites i que tenen molt a veure amb l'emprenedoria. Així, l'Oscar recomana que per aconseguir els nostres somnis hauríem d'intentar:

- ser creatius,
- treballar en xarxa i no tenir por a compartir amb els altres,
- ser fiables,
- ser excel·lents,
- tenir la ment oberta,
- no buscar excuses.

I no vull acabar sense fer referència a la fórmula que encapçala aquest post i que ens va explicar l'Oscar. Aquesta fórmula el que vol dir és que els coneixements (C) són importants, com també ho són les habilitats (H), i que, per tant, ambdós sumen quan volem que ens valorin bé. Però el que realment fa la diferència, allò que ens farà únics, és l'actitud (A). Perquè l'actitud multiplica el nostre valor, és el que ens farà diferents i únics als ulls de la resta.

Mirem de posar tota la nostra energia, tot el nostre entusiasme i tot l'esforç en allò que fem. Això serà el que ens farà diferents i ens aportarà valor.

Gràcies Oscar!


Entrada publicada el miércoles, abril 13, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

martes, 12 de abril de 2016


Ahir dilluns ens vam retrobar amb la Cecília Segovia a la visita que l'alumnat de sisè de l'escola Santa Teresa va fer al centre Dance It. La Cecília, acompanyada del també ballarí Seiza, va explicar que ja de ben petita tenia molt clar que la seva passió era la dansa.

Moltes hores d'entrenament i pràctica la van portar a rebre diferents guardons i beques que la van ajudar a perfeccionar la seva tècnica a països com França, Suïssa, Espanya (la Cecilia és de Paraguai) o Àustria. I arribar a ser primera ballarina a diferents ballets i treballar amb coreògrafs d'arreu del món.

I com s'aconsegueix arribar a ser una reconeguda ballarina i tenir una escola pròpia? Amb entusiasme, amb confiança i molta constància. També amb el suport de les persones que t'envolten i confien en tu. I amb moltes ganes d'aprendre. I és que a banda d'aprendre a ballar la Cecilia també va aprendre francès i anglès amb l'objectiu de poder fer realitat el seu somni de ballar fora del seu país.

A més, quan parlem de la Cecília també podem parlar del valor de la solidaritat: actualment preparen una flash mob solidària a Vilanova prevista per al proper 23 d'abril. Estigueu atents aquell dia!

Entrada publicada el martes, abril 12, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

lunes, 11 de abril de 2016


Bon dilluns! Comencem la setmana explicant-vos com vam acabar l'anterior. Divendres a la tarda vam tornar al col·legi Sant Bonaventura amb l'alumnat de sisè, que enguany tornen a participar al projecte del Cultura emprenedora després de que ja ho fessin l'any passat quan cursaven cinquè.

En aquesta ocasió ens acompanyava el Jordi Fornés, el nostre genial dibuixant de còmics. Com és habitual, ens va tornar a deixar bocabadats amb les seves dots artístiques i va respondre una multitud de preguntes que els infants li van plantejar.

Com comentem a les presentacions dels tallers, el Jordi Fornés és un bon exemple de constància, confiança i creativitat. El seu treball requereix d'altes dosis de creativitat a més d'interès per continuar aprenent i millorant les pròpies habilitats. Personalment, però, m'agrada destacar de la seva trajectòria que el lloc que ocupa ara no és fruit de la sort o la casualitat: darrere hi ha molta feina i voluntat per treballar en allò que l'apassiona.

I és que el Jordi no va aconseguir treballar per Marvel al primer intent. Ni al segon. Va tenir que provar, i tornar a provar, i aprendre dels errors, i millorar la tècnica, i no fer cas de les persones que li deien que abandonés, i, sobretot, no es va rendir. Va confiar en les seves capacitats i va continuar intentant-ho. Fins que els resultats, al final, li van donar la raó.

Entrada publicada el lunes, abril 11, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

jueves, 7 de abril de 2016


Aquest matí l'Ainhoa, l'Alba i el Jordi, acompanyats per la Noemí, la seva tutora de sisè, han visitat l'estudi de Canal Blau FM per una nova participació del projecte Cultura Emprenedora al programa La Fórmula Matí.

Tots quatre ens han explicat com porten el dia a dia del projecte i les diferents activitats que han dut a terme fins ara i les que tenen previstes de cara a les properes setmanes. L'organització de paneres de Nadal, quintos, berenars, mercats de segona mà, manualitats... els permeten recaptar diners per pagar bona part del cost de les colònies de final de curs i col·laborar amb la Fundació Educació Solidària mitjançant la campanya de beques pel Senegal.

Si els voleu sentir, ho teniu fàcil:

Entrada publicada el jueves, abril 07, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

miércoles, 6 de abril de 2016


Avui tenim el plaer de presentar-vos una nova col·laboració amb el nostre projecte de la Cultura emprenedora a primària. La Xesca Fort, cantant, compositora i entrenadora de veu, ens va acompanyar ahir per visitar l'alumnat de tercer de l'escola Ginesta.

La Xesca els va explicar la seva trajectòria (ha estat locutora de ràdio a diferents programes, intèrpret i integrant de grups com Alias Galor, Bergman, Wund o TAUNTAUN) amb l'objectiu de fer-los veure que és molt important que es coneguin a ells mateixos i trobin allò que els omple, allò que els agrada fer, i que no deixin de fer-ho encara que trobin persones que els aconsellin abandonar. I és que la constància i la valentia han estat dos valors molt presents a la seva vida.

Finalment, la Xesca va cantar en directe una de les seves primeres cançons, Tropez. Una interpretació que ens va fer emmudir per la seva melodiosa veu i que conté una lletra que s'adiu amb el que ens va explicar. Si la voleu sentir, la podeu trobar a Spotify:



I vam tenir un nou moment fan ;)


Entrada publicada el miércoles, abril 06, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

lunes, 4 de abril de 2016



El passat divendres, a les 14 hores, va finalitzar el termini per presentar candidatura a guanyar el segon concurs de dibuix Mon-Bus. Enguany són sis set les escoles que competiran per endur-se algun dels dos premis que contemplen les bases del concurs.

El lliurament de premis i l'anunci dels dibuixos guanyadors es realitzarà a la plaça de la Vila el dimecres 11 de maig, data escollida per la celebració del Mercat de Joves Emprenedors del curs 2015-2016.

Molta sort a tots i totes!

Entrada publicada el lunes, abril 04, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

1 comentari

jueves, 31 de marzo de 2016


Tarda ahir de dolces retrobades. Ahir, a la nostra visita als alumnes de cinquè del Cim, ens van acompanyar la Vanesa i la Noemí per parlar de la seva empresa Lolita. I, com en altres ocasions, vam poder gaudir d'una xerrada en la que ens van explicar els cinc anys que porta en funcionament Lolita i les diferents fases per les que han passat. Perquè en un negoci no tot són flors i violes, hi ha moments difícils, de dubtes, i és en aquests moments quan la confiança i l'esforç s'han de fer forts per aconseguir tirar endavant.

La Vanesa va fer èmfasi en la necessitat de treballar en equip, d'estudiar i formar-se, de voler innovar i fer coses diferents, i, especialment, d'aprendre dels errors. No els hi va ser fàcil trobar la fórmula per fer les seves primeres cupcakes, al contrari, hi va haver molt del mètode prova i error. Fins que ho van aconseguir. I us podem assegurar que ho van aconseguir amb escreix, les seves creacions són delicioses!

Gràcies Noemí i Vanesa per trobar-nos un moment en la vostra atapeïda agenda i fer-nos la vida una mica més dolça!

Entrada publicada el jueves, marzo 31, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

miércoles, 30 de marzo de 2016


Abans que arribés el descans dels dies de Pasqua, vam impartir un darrer taller de publicitat a l'alumnat de cinquè del col·legi Sant Bonaventura. Ja sabeu, perquè en parlem sovint, que acostumem a intentar introduir terminologia del món publicitari com ara els logotips, els eslògans, el públic objectiu... i donem alguns consells o pautes per intentar fer un bon anunci, com ara tenir clar el missatge que volem transmetre i a qui el volem fer arribar, escollir bé els colors i el tipus de lletra, vigilar les faltes d'ortografia...

I també sabreu que posem especial èmfasi en els estereotips. Els estereotips són una visió arquetípica sobre cada un dels sexes, assignant-los de manera desigual i discriminatòria diferents papers, actituds i característiques. Per què quan pensem en un anunci de cotxes ens imaginem un home conduint? O en els anuncis de productes de neteja a dones? Què no poden conduir les dones i netejar els homes?

Sembla que mica en mica aquesta tendència va canviant, però el cert és que encara queda molta feina per fer...

Entrada publicada el miércoles, marzo 30, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

martes, 29 de marzo de 2016

 
Tornant de vacances ens hem trobat amb una entrevista a Francesc Torralba (filòsof, teòleg, escriptor i professor d’universitat), on parla dels valors que hem de promocionar en els nostres infants i com descobrir les seves habilitats i talents. Com que enllaça prou bé amb el projecte Cultura emprenedora, la compartim amb vosaltres:  

Quins són els valors que hem d’ensenyar als nostres fills?
Jo crec que són tres: el valor de l’esforç (amb tenacitat i constància), el de la humilitat i el de la prudència.

La prudència? 
La prudència és la capacitat de prendre decisions d’una manera sensata, valorant cada oferta i veient las conseqüències nocives que pot tenir. Si els ensenyem a ser prudents no estarem preocupats a les tres de la matinada a la sortida d’una discoteca perquè el jove ja sabrà si ha de pujar al cotxe d’un conductor begut o no, si ha de tenir una relació sexual en segons quines condicions o no, o bé si ha de comprar o no a un venedor d’èxtasi. Si els fills no han après a ser prudents, difícilment els pares podran dormir.

Això com ho hem de fer, els pares?
Els coneixements es transmeten repetint, però els valors no es transmeten parlant ni repetint, els valors es transmeten amb l’entorn, en un context i en les diferents situacions del dia a dia, anant d’ excursió i agraint el bon temps per exemple, fent esport i esforçant-se junts o sopant plegats mentre demanem si us plau que ens passin l’aigua o donant les gràcies perquè la sopa estava fantàstica.

I amb l’exemple? 
Efectivament, a través de l’exemple es poden transmetre tots els valors. La coherència i l’exemplaritat en les situacions de vida que ens trobem són la base de la transmissió de valors. Els fills han de veure que hi ha un esforç per ser coherent. Si tu li dius que “has de perdonar” però la mare i el pare fa dies que no es parlen per una discussió no tens autoritat moral per exigir allò que no t’exigeixes a tu mateix.

Pot posar un altre exemple?
El consum. Si tu li dius a un nen “has de ser estalviador, més auster” i tu et canvies de mòbil cada sis mesos, la incoherència és total.

Hem perdut la humilitat? 
La humilitat és conèixer els propis límits i les pròpies possibilitats, la qual cosa no té res a veure amb la baixa autoestima o amb menysprear-se. Una persona humil reconeix quins són els propis límits, les seves dificultats i té prou capacitat per demanar ajuda, per acceptar que els altres són superiors en alguns camps encara que no en tots. La humilitat és aquella capacitat de reconèixer que no ho sé tot, que no ho faig tot bé i que necessito dels altres i del seu correctiu. En canvi, el que té una crisi d’autoestima és aquell que no reconeix cap possibilitat en ell mateix, cap talent, el que no se’n sortirà. En definitiva, el que està sempre autodestruint-se. La humilitat és una virtut. La crisi d’autoestima és un defecte. La humilitat és l’autovaloració justa d’un mateix. «El fracàs escolar és la patata calenta que ningú no vol»

Em sembla que al nostre país no abunden els humils! 
Jo detecto que els estudiants d’altres països són més receptius. Per exemple, aquell que creu que ho sap tot i per tant no escolta i et diu: “que m’has de dir tu, no en saps res”.

Els pares també hem de practicar els tres valors oi? 
És clar! Els pares han d’exercir aquests tres valors bàsics, l’esforç, la prudència i la humilitat en l’esfera de protecció que és la familiar. Si els exercitem a la família els fills ho aprendran d’una manera més fàcil.

La societat ens ho està posant difícil per a la pràctica de la humilitat? 
Sí, perquè a les societats cultes s’amaga tot el que representa el fracàs. Com que la humilitat és reconèixer un error, un fracàs es tendeix a amagar-lo o bé imputar-lo a un altre. Fixem-nos en el fracàs escolar: és la patata calenta que ningú no vol. Els mestres diuen que són els pares. Els pares diuen que és la televisió i l’escola. Tenim un dels nivells més alts de fracàs escolar d’Europa.

Els alumnes... com van a classe?
Hi ha professors universitaris que es troben que a la quarta classe no hi ha ni la meitat dels alumnes. Sempre passen la responsabilitat als joves: “no venen preparats, no tenen sentit de l’autoritat, són dispersos, no s’esforcen...” Però i tu? Com et sents com a professor? Arribes a la classe i poses un USB i vas deixant que passin les diapositives? O bé fas de la classe un acte creatiu i els envies el document per correu electrònic? La humilitat ajuda molt a resoldre problemes, ajuda molt a les empreses i a la família.

Si un nen no ha treballat el valor de l’esforç, què li passarà quan sigui gran?
Doncs li passarà que difícilment acabarà realitzant algun projecte.

Com se sentirà?
Frustrat. Per a qualsevol projecte necessites esforç, per a un projecte de feina, de parella, econòmic o d’amistat. Si aquest valor no queda molt incorporat en la seva personalitat aquest nen aviat es desinflarà. El primer dia anirà a entrenar però el tercer ja no li vindrà de gust perquè plou o fa fred. O començarà a estudiar anglès però el segon dia dirà que prefereix estar al sofà de casa. Quan canviï d’institut es cansarà de trucar als amics de sempre, ho deixarà córrer i anirà perdent amics i perdent capacitats. L’error és pensar que un pot desenvolupar un projecte sense esforç.

Com s’ensenya l’esforç?
Els hem d’entrenar. Comencem de ben petits: “tu pots cordar-te el botó, tu pots posar-te la sabata tot sol”... i això s’ha de fer encara que tinguem pressa. Hem de deixar que comencin a fer coses. “Tu creus que ja pots parar la taula? Doncs comences avui”. L’esforç només s’ensenya posant petites contrarietats diàries als fills. Si un està entrenat a saltar obstacles ja no li ve de nou saltar un de més. Però si al fill el fem viure en una bombolla de sobreprotecció, una bombolla d’Ítaca ideal on té tot al seu abast, aquesta bombolla algun dia es punxarà. Totes les persones ens hem de buscar les garrofes, millor estar preparat per no enfonsar-nos.

La sobreprotecció pot arribar a corroir el caràcter del nostre fill? 
Sí, això és el que es diu la corrosió del caràcter perquè acaba no tenint caràcter i això és dramàtic. Tampoc no cal posar obstacles inassolibles perquè llavors els frustres. És com anar amb bicicleta, hi ha un moment que el pare li treu les rodetes i el nen cau i la temptació que tenim és tornar-les a posar, doncs no, que torni a pujar i agafi embranzida.

Ningú aprèn a parlar una llengua el primer dia, ningú aprèn a ser metge en un dia. S’aprèn a base de repetir i repetir moltes vegades el mateix. La repetició és bàsica. Però a la nostra societat li repugna la repetició, li cansa. Llavors què passa? No escriuen bé, no llegeixen bé...

No expressen bé els pensaments i les emocions en veu alta? 
Quantes vegades expressen pensaments i emocions en veu alta des del dia que van entrar a l’escola? Si només tenen 500 paraules al cap, com poden expressar que estan enamorats, que estan tristos, que estan alegres o deprimits? Els falten paraules i agilitat per fer-les servir! L’esforç és repetició sobre el mateix punt, la repetició és fatiga però no hi ha un altre remei.

Però també hi ha alumnes excel·lents?
L’excel·lència és esforç i humilitat sobre un talent que t’és donat. Amb talent sol no n’hi ha prou i amb esforç sol tampoc no n’hi ha prou per arribar a l’excel·lència. Hem d’ensenyar els nostres fills i alumnes a descobrir els talents perquè no tots valem per al mateix. El talent és l’únic que no decidim, i per molt que t’esforcis mai no seràs un gran dibuixant si no tens el talent.

Hi ha molts talents amagats?
Efectivament, quantes vegades a les institucions educatives ens ha passat per davant un talent ocult i ningú no l’ha vist? Aquell individu s’ha obert camí de forma autodidacta i un bon dia surt a la contra de La Vanguardia, però ningú no es va adonar que era un escriptor o un humorista en potència. Que l’escola no identifiqui el talent emergent és dramàtic.

Com pot l’escola identificar-ho?
Amb ràtios més petites. A la Universitat Ramon Llull estem en contacte amb les universitats britàniques d’Òxford i Cambridge. Allà apliquen el pla Bolonya des del segle XII! amb 15 alumnes màxim per curs i amb un seguiment molt individualitzat. Som nosaltres els que posem 140 alumnes a primer de Dret. És clar, no és el mateix un advocat d’Òxford que el d’aquí perquè aquell ha après a defensar una idea, a discutir-la i a escoltar els companys. 

A l’escola, quina creu que seria la ràtio ideal? 
S’ha de reduir al màxim que es pugui. Nosaltres fem una educació on l’estudiant és un subjecte passiu i com a continent d’informacions i continguts. I l’estudiant els ha d’ anar digerint i demostrar que els ha assolit. Crec que a l’escola hem de potenciar l’autoconeixement perquè hi ha alumnes que acaben batxillerat i no saben quin talents tenen! Potser sí que sabran qui va ser Napoleó o que la guerra civil va ser al 1936, però són incapaços de dir qui són ells. Comencen una carrera per a la qual no tenen capacitat i abandonen el primer any. Saber per a què vals és bàsic.

Sí, perquè treballar en allò que no t’agrada... 
Què diferent és un individu que quan arriba dilluns ja està pensant que sigui divendres per evadir-se, no li agrada la feina però ha de pagar l’hipoteca i el dia a dia es converteix en un sacrifici. L’individu que està fent la feina per a la qual està capacitat, aquella feina que el mou i toca una tecla profunda dins seu, està encantat de que sigui dilluns!

Els mestres, com ho poden fer? 
En el marc que tenim nosaltres, amb ràtios altes, hem de treballar de forma evolutiva l’autoconeixement (des de P3 fins a segon de batxillerat). El repte seria que l’alumne, quan acaba el batxillerat, sàpiga quines són les seves capacitats, els seus talents i també els seus límits. És la intel·ligència intrapersonal, coneixement d’un mateix. La tutoria és molt important ja que algú t’ha d’ajudar a veure i a desfer la imatge fictícia que tens de tu mateix i també observar el teu potencial: do de gents, capacitat de lideratge, de conduir un partit polític o una organització...

Font: Faros, a través d'una entrevista realitzada per La Granja.

Entrada publicada el martes, marzo 29, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

miércoles, 16 de marzo de 2016


Ahir a la tarda el Jordi Morera va visitar l'escola Pia. El nostre ambaixador de la cultura del pa va parlar d'emprenedoria i de la importància de fer allò que et fa feliç, que t'omple.

Però també va parlar de pa i de salut, de com volem estar sempre a la última en temes de roba i tecnologia però no donem tanta importància a les coses que mengem. Perquè com li agrada dir al Jordi, som el que mengem.

Així que, si voleu tenir bona salut, vigileu amb el que mengeu!

Entrada publicada el miércoles, marzo 16, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

martes, 15 de marzo de 2016


Ahir vam tenir el plaer d'assistir a "l'estrena" d'un nou col·laborador en les visites d'empresa, l'Oscar Enento, de l'Associació Makers VNG Garraf. L'Oscar va explicar a l'alumnat de cinquè de La Pau el concepte de cultura 'Maker', o, el que és el mateix, un conjunt de pràctiques basades en el 'Do it Yourself' (fes-ho tu mateix) i el 'Do it Toguether' (fem-ho junts). També va comentar la idea de l'emprenedoria social. Idees totes que lliguen molt bé amb el nostre projecte d'emprenedoria.

Gràcies Oscar!

Entrada publicada el martes, marzo 15, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris

viernes, 11 de marzo de 2016


Aquest matí hem pogut gaudir novament de la companyia de l'alumnat de tercer de La Ginesta, aquest cop per parlar de la publicitat.

Hem fet una pluja d'idees per identificar formes de fer publicitat i hem debatut plegats al voltant dels estereotips i de la imatge idíl·lica i perfecta que venen la majoria dels anuncis, per després comentar els elements imprescindibles per fer un bon anunci:

estudiar el públic objectiu,
escollir bé el missatge,
cuidar l'ortografia,
seleccionar bé les imatges i els colors,
i vigilar que el missatge s'entengui correctament.

Finalment, hem posat a prova els nostres coneixements sobre marques i logos amb un joc per grups.

Bon cap de setmana!

Entrada publicada el viernes, marzo 11, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris


Ahir dijous vam reprendre una de les nostres activitats del projecte preferides: la visita d'empresa o d'una persona emprenedora. La persona que enguany va encetar aquest taller va ser un artista del que ja ens hem declarat fans en el passat: el Jordi Fornés.

El Jordi va visitar les dos classes de cinquè de l'escola l'Aragai i va explicar la seva trajectòria i la seva feina com a dibuixant de la Marvel, a més de respondre multitud de preguntes d'un alumnat encuriosit i entregat.

I, com en altres ocasions, va tornar a signar un munt d'autògrafs, demostrant que a més de ser un gran dibuixant té també molta paciència ;)

Gràcies Jordi!

Entrada publicada el viernes, marzo 11, 2016 per Cultura Emprenedora IMET

0 comentaris